HĂ­rek


2017. mĂĄrcius 9.

Nyílt levél

TiltakozĂĄs a VĂ©rtĂłnĂĄl kialakĂ­tott nemzeti emlĂ©khely ĂŒgyĂ©ben

Botka LĂĄszlĂł Ășr rĂ©szĂ©re

Szeged polgårmestere, az MSZP miniszterelnök-jelöltje

Tisztelt Polgármester Úr!

A Magyarok VilĂĄgkongresszusa Ă©s a Magyarok VilĂĄgszövetsĂ©ge nevĂ©ben, a Szegeden, a VĂ©rtĂłnĂĄl kialakĂ­tott nemzeti emlĂ©khely ĂŒgyĂ©ben fordulok Önhöz azĂ©rt, hogy tiltakozĂĄsunknak adjunk hangot az ellen a szentsĂ©gtörƑ szĂĄndĂ©k ellen, amely elbontanĂĄ az Ă©vtizede e helyen kialakĂ­tott Ă©s megszentelt magyar nemzeti emlĂ©khelyet, Ă©s azt egyelƑre meg nem nevezett helyre költöztetnĂ© azĂ©rt, hogy helyĂ©be elrugaszkodott Ă©s profĂĄn evilĂĄgi hĂ­vsĂĄgot, alföldi nyĂĄri sĂ­pĂĄlyĂĄt telepĂ­tsen!

MegszĂłlalĂĄsom indoka alaposabb Ă©s mĂ©lyebb annĂĄl, amely az ĂĄltalam kĂ©pviselt kĂ©t intĂ©zmĂ©nyt bĂĄrmely magyar nemzeti ĂŒgyben alanyi jogon megilleti, hiszen mind a Magyarok VilĂĄgkongresszusa, mind a Magyarok VilĂĄgszövetsĂ©ge messzemenƑen Ă©rintett a vĂ©rtĂłi nemzeti emlĂ©khely kialakĂ­tĂĄsĂĄban, mint annak cselekvƑ rĂ©szese.

Tekintettel arra, hogy az emlĂ©khely kialakĂ­tĂĄsĂĄt kezdemĂ©nyezƑ, azt mƱködtetƑ Ă©s a tervezett beavatkozĂĄs ellen elsƑkĂ©nt tiltakozĂł szegedi FĂŒggetlen VĂĄrosi SzövetsĂ©g – Magyar EgyesĂŒlet (FVSZME) eddigi „kommunikĂĄciĂłjĂĄbĂłl” mindeddig kimaradt ennek emlĂ­tĂ©se, felsorolnĂĄm, hogy mivel jĂĄrultunk hozzĂĄ a vĂ©rtĂłi magyar nemzeti emlĂ©khely kialakĂ­tĂĄsĂĄhoz.

  • A vĂ©rtĂłi „kurgĂĄn” tetejĂ©n ĂĄllĂł Magyar Életfa felavatĂĄsĂĄra 2008 augusztusĂĄban a Magyarok VII. VilĂĄgkongresszusa tĂĄrsrendezvĂ©nyekĂ©nt kerĂŒlt sor. Az avatĂł beszĂ©det a Magyarok VilĂĄgszövetsĂ©gĂ©nek nĂ©hai tiszteletbeli elnöke, RĂĄcz SĂĄndor, az 1956-os Nagy-budapesti Központi MunkĂĄstanĂĄcs elnöke mondta.
  • Az ugyanott elhelyezett SzĂ©kely Himnusz EmlĂ©kmƱ felavatĂĄsakor 2009-ben, Ășgy is, mint a Magyarok VilĂĄgszövetsĂ©gĂ©nek elnöke, de Ășgy is, mint szĂ©kely ember, az avatĂłbeszĂ©det Ă©n mondtam.
  • Magam kezdemĂ©nyeztem Ă©s a Magyarok VilĂĄgszövetsĂ©ge szervezte meg 2010 augusztusĂĄban ugyanott az I. SzĂ©kely – Magyar VilĂĄgtalĂĄlkozĂłt, amelynek keretĂ©ben lett felavatva a szĂ©kelykapu-sor Ă©s a „kurgĂĄn” tetejĂ©n ĂĄllĂł Turul.
  • A 8 szĂ©kely kapu felĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt magam, mint szĂ©kely ember, Ă©s mint a Magyarok VilĂĄgszövetsĂ©gĂ©nek elnöke kezdemĂ©nyeztem, jĂĄrtam ki, vĂ­vtam meg Ă©s szerveztem tisztsĂ©gviselƑ tĂĄrsaimmal egyĂŒtt a helyszĂ­nre. NĂ©gy szĂ©k – CsĂ­k, Udvarhely, Sepsi, Orbai – esetĂ©ben sikerĂŒlt a szĂ©k-központ polgĂĄrmesterĂ©t rĂĄbeszĂ©lnem egy-egy szĂ©kely kapu adomĂĄnyozĂĄsĂĄra. Maros szĂ©k esetĂ©ben, miutĂĄn MarosvĂĄsĂĄrhely vĂĄrosvezetĂ©se mĂĄr rĂ©gen nem magyar, erre nem volt mĂłd, Ă©s ezĂ©rt Maros szĂ©k kapuja eleve magĂĄnadomĂĄnyokbĂłl kĂ©szĂŒlt. A fennmaradĂł hĂĄrom szĂ©k is vĂĄllalta eredetileg egy-egy kapu ĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt, ĂĄm a cĂ©legyenesben beavatkozott az ĂŒgybe KövĂ©r LĂĄszlĂł Ă©s kebelbarĂĄtja, SzĂĄsz JenƑ, az erdĂ©lyi Magyar PolgĂĄr PĂĄrt akkori elnöke rĂ©vĂ©n elĂ©rte, hogy GyergyĂł szĂ©k, KĂ©zdi szĂ©k Ă©s Bardocz-MiklĂłsvĂĄr fiĂșszĂ©k felelƑse elĂĄlljon Ă­gĂ©retĂ©tƑl. A meghiĂșsulni lĂĄtszĂł hĂĄrom szĂ©kely kapu elkĂ©szĂŒlte csakis Isten segedelmĂ©nek Ă©s nĂ©hĂĄny jĂłravalĂł szĂ©kely ember adakozĂĄsĂĄnak köszönhetƑ. EkkĂ©pp 2010. augusztus 15-Ă©n, Nagyboldogasszony napjĂĄn megtörtĂ©nhetett a teljes szĂ©kelykapu-sor felavatĂĄsa.
  • A „kurgĂĄn” tetejĂ©n ugyanekkor felavatott Turul szobrot Fuksz SĂĄndor, mint felvidĂ©ki magyar ember, Ă©s mint a Magyarok VilĂĄgszövetsĂ©gĂ©nek elnökhelyettese kezdemĂ©nyezte, kĂ©szĂ­ttette Ă©s szervezte a maga Ă©s felvidĂ©ki barĂĄtai magĂĄnadomĂĄnyĂĄbĂłl azĂ©rt, hogy a felvidĂ©ki magyar nemzeti közössĂ©g is lehessen rĂ©szese a Szeged-vĂ©rtĂłi Magyar Nemzeti EmlĂ©khely kialakĂ­tĂĄsĂĄnak.
  • VĂ©gĂŒl ugyanekkor, az FVSZME kĂ©rĂ©sĂ©re, a Magyarok VilĂĄgszövetsĂ©ge nevĂ©ben dĂ­szoklevĂ©llel tĂŒntettem ki mindazokat, akik az Ă©vek sorĂĄn bĂĄrmilyen szerepet jĂĄtszottak a nemzeti emlĂ©khely kialakĂ­tĂĄsĂĄban, ideĂ©rtve az ugyanekkor felavatott kopjafa-sort is.
  • MindebbƑl nyilvĂĄnvalĂłan kitetszik, hogy mind a Magyarok VilĂĄgkongresszusa, mind annak ĂĄllandĂłan mƱködƑ ĂŒgyvivƑ testĂŒlete, a Magyarok VilĂĄgszövetsĂ©ge tĂ©teles Ă©s termĂ©szetes vĂ©dnökei a Szegeden, a VĂ©rtĂłnĂĄl kialakĂ­tott Magyar Nemzeti EmlĂ©khelynek, Ă©s mostani tiltakozĂł felszĂłlalĂĄsuk ebben a minƑsĂ©gĂŒkben is törtĂ©nik.

A fentiekbƑl következik, hogy Szegeden, a VĂ©rtĂł-negyed hetvenezer lakosĂĄnak otthont adĂł panelhĂĄz-erdƑ kellƑs közepĂ©n kialakĂ­tott emlĂ©khely nem csupĂĄn egy zöldövezet, hanem a magyar Ă©s a szĂ©kely nemzeti hagyomĂĄny Ă©s kulturĂĄlis öröksĂ©g megszentelt emlĂ©khelye, amelynek alakĂ­tĂłi Ă©s adakozĂłi ebben a szellemben cselekedtek Ă©s ebben a tudatban adakoztak! Az Ƒ beleegyezĂ©sĂŒk nĂ©lkĂŒl, az Ƒ akaratuk ellenĂ©re felszĂĄmolni vagy elbontani Ă©s elköltöztetni ezt a magyar nemzeti emlĂ©khelyet bƱn Ă©s törvĂ©nybe ĂŒtközƑ cselekmĂ©ny.

Fontos tudni, hogy ez a szĂ©kelykapu-sor pĂĄratlan vilĂĄgviszonylatban, hiszen ez a szĂ©kelykapu-sor teljes keresztmetszetĂ©t adja a ma Ă©lƑ szĂ©kely nĂ©pmƱvĂ©szetnek. Az egyes kapuk, mind mĂ©retĂŒkben, mind ĂĄcsolĂĄsukban, mind dĂ­szĂ­tĂ©sĂŒkben a nyolc szĂ©kely szĂ©k Ă©lƑ hagyomĂĄnya szerint kĂ©szĂŒltek, Ă©s ezĂĄltal többet jelentenek mĂ©g a SzĂ©kelyudvarhelyen, SzejkefĂŒrdƑn, OrbĂĄn BalĂĄzs sĂ­rjĂĄhoz vezetƑ szĂ©kelykapu-sornĂĄl is - amely a szegedi kapusorhoz az ötletet adta – mert azok a kapuk egyetlen szĂ©kely szĂ©kbƑl, Udvarhely szĂ©kbƑl valĂłk.

Mindezek alapjĂĄn felszĂłlĂ­tom Önt, hogy vesse latba tekintĂ©lyĂ©t pĂĄrttĂĄrsĂĄnĂĄl, a szentsĂ©gtörƑ ötlet gazdĂĄjĂĄnĂĄl, Ă©s bĂ­rja rĂĄ, hogy a vĂ©rtĂłi magyar nemzeti emlĂ©khely megbolygatĂĄsĂĄrĂłl vĂ©gkĂ©pp mondjon le.

Amennyiben ezt polgĂĄrmester Ășr nem tennĂ© meg, Ă©s az emlĂ©khely elbontĂĄsĂĄnak ötlete nem kerĂŒlne le zĂĄros hatĂĄridƑn belĂŒl vĂ©gkĂ©pp a napirendrƑl, akkor ezt Ön rĂ©szĂ©rƑl is kimondottan nemzetellenes megnyilvĂĄnulĂĄsnak kellene tekintenĂŒnk. Amennyiben ez a nem kĂ­vĂĄnt esemĂ©ny mĂ©gis bekövetkezne, Ășgy kezdemĂ©nyezzĂŒk a szĂ©kely kapuk, valamint a Turul szobor elszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt egy mĂĄsik magyar vĂĄrosba, olyanba, amelynek vezetƑsĂ©ge nem magyarellenes, Ă©s szavatolja azok megbecsĂŒlĂ©sĂ©t. A vilĂĄg magyar közössĂ©geinek figyelmĂ©t pedig ez esetben felhĂ­vjuk majd arra, hogy Ön, Botka LĂĄszlĂł alkalmatlan bĂĄrmilyen magyar közszerep betöltĂ©sĂ©re.

BĂ­zva abban, hogy felszĂłlalĂĄsunk eredmĂ©nyes lesz, Ă©s Ă©rvĂ©nyesĂŒl a minimĂĄlis magyar nemzeti Ă©s keresztĂ©nyi elvĂĄrĂĄs, bĂșcsĂșzom. Levelemet a Magyarok VilĂĄgszövetsĂ©ge ElnöksĂ©gĂ©nek 2017. mĂĄrcius 3-ĂĄn hozott hatĂĄrozata alapjĂĄn Ă­rtam meg. KĂ©rem, tovĂĄbbĂ­tsa nyĂ­lt levelemet a szegedi kĂ©pviselƑtestĂŒlet tagjainak is.

Tisztelettel Ă©s szeretettel

Patrubåny Miklós Istvån Ádåm,

a Magyarok Vilågszövetségének elnöke

 

Budapest-KolozsvĂĄr, 2017. mĂĄrcius 7-Ă©n

 

MVSZ SajtĂłszolgĂĄlat

9155/170307